Αναζήτηση

NOTOS SAYS

Ένα ζεστό, επίμονο oriental που σε τυλίγει μεν, διακριτικά δε, και είναι παρόν, ακόμα και ώρες μετά. Το The Silk EdP διαθέτει έντονο αποτύπωμα, αλλά ανάλαφρο βάδισμα, κι αν έπρεπε να το κατατάξω σε μια κατηγορία, αυτή θα ήταν amber oriental. Ο amber χαρακτήρας -στον οποίο οφείλει εν πολλοίς και την oriental αίσθηση- είναι διάχυτος στη δομή, από τις πρώτες νότες ως το sillage του, αρκετές ώρες μετά. Στην κορυφή διακρίνω αχλάδι και ροζ πιπέρι, που, όσο περνάει η ώρα, δίνουν τη θέση τους σε λουλούδια, αλλά και κάποιες πιο πιπεράτες νότες -στο δελτίο τύπου διάβασα για ένα σπάνιο είδος ορχιδέας. Το amber σε συνδυασμό με τα λουλούδια (δηλαδή η καρδιά της σύνθεσης) είναι αυτή που αφήνει την εντονότερη εντύπωση και μένει σχεδόν αναλλοίωτη για αρκετές ώρες (ένα φουλ 6ωρο μετά την πρώτη εφαρμογή), ενώ το sillage μένει αρκετά συμπαγές για τουλάχιστον ένα δίωρο μετά. Κι αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό του στοιχείο: ενώ δεν ξεκινά βρυχώμενο -μάλλον διακριτικό το λες,- διατηρεί τον τόνο και την έντασή του για πολλές ώρες, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την μαεστρία της σύνθεσης και τα υψηλής ποιότητας συστατικά.

To αλφαβητάρι της αρωματοποιίας

  • Νότες κορυφής (top notes): οι πολύ πρώτες νότες που «ξεχύνονται» από τη σύνθεση ενός αρώματος, την πρώτη στιγμή που θα το φορέσεις. Διαρκούν από 10 ως 30 λεπτά, ανάλογα με τη δομή του κάθε αρώματος και την «τεχνική» που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του.
  • Νότες καρδιάς (middle notes ή heart notes): είναι η πεμπτουσία του κάθε αρώματος, οι νότες που σε κάνουν να λες «μου αρέσει» ή «δεν μου αρέσει». Η φάση αυτή διαρκεί από 30 λεπτά ως και 2 ώρες, ανάλογα, και πάλι, με τον τρόπο που έχει δομηθεί η σύνθεση, αλλά και την ποιότητα των συστατικών.
  • Νότες βάσης (base notes): αποτελούν τον ουσιαστικό σκελετό της κάθε σύνθεσης, και κάποιες από αυτές είναι διακριτές ακόμα και στην προηγούμενη φάση. Δίνουν στο άρωμα διάρκεια, και, σε συνδυασμό με τον απόηχο από τις νότες καρδιάς, αποτελούν την ουσιαστική οσφρητική υπογραφή του κάθε αρώματος. Διαρκούν από μια ως αρκετές ώρες –υπάρχουν αρώματα που μπορεί να είναι διακριτά στην επιδερμίδα σου, ακόμα και ένα ολόκληρο 24ωρο μετά την εφαρμογή τους.
  • Longevity (διάρκεια): ο χρόνος που ένα άρωμα εντοπίζεται οσφρητικά πάνω στο δέρμα σου, δηλαδή οι ώρες που το μυρίζεις όταν φέρνεις τον καρπό σου κοντά στη μύτη σου.
  • Sillage (σιλάζ): ο χρόνος που ένα άρωμα σε «τυλίγει» με τις νότες του, ακόμα κι όταν εσύ δεν μπορείς να το εντοπίσεις και να το μυρίσεις επάνω σου.
  • Parfum: Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αρώματος σε μια σύνθεση, συνήθως από 25% ως 30%, αν και μπορούν να κυμαίνονται από 15% ως και 40%. Διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλο τύπο, ενώ μπορεί να το συναντήσεις και με ονόματα όπως Extrait de parfum. 
  • Eau de parfum: η αμέσως υψηλότερη συμπύκνωση, συνήθως ανάμεσα σε 15% και 20%.
  • Eau de toilette: συμπύκνωση αρώματος από 5% ως 15%, γενικά πιο ελαφρύ και ιδανικός τύπος αρώματος για καθημερινή χρήση. Διαρκεί συνήθως κάπως λιγότερο από το eau de parfum, ωστόσο η μαεστρία κάθε σύνθεσης είναι αυτή που καθορίζει την τελική διάρκεια.
  • Eau de cologne: από 2% ως 4% συμπύκνωση, διαρκεί ως δύο ώρες και χαρίζει περισσότερο μια ελαφριά αίσθηση καθαριότητας και ανανέωσης, παρά αποτελεί μια signature μυρωδιά. Ανάλογος τύπος και το eau fraîche ή το mist, τα οποία έχουν συμπύκνωση από 1% ως 3%, αλλά συνήθως λιγότερο αλκοόλ.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ